Det finns en mängd svenska författare som nått stora framgångar. För ett antal år sedan var den svenska litteraturen som populärast i Sverige och våra grannländer. Men under de senare åren har intresset för svenska författare nått flera länder världen runt.

Några exempel på svenska författare som tagit världen med storm är Henning Mankell, Liza Marklund, Leif GW Persson, Stieg Larsson och Camilla Läckberg.

Stieg Larsson

Till en början var Stieg Larsson endast känd inom en liten krets. Han var en av grundarna till Expo, en tidskrift som han senare blev chefredaktör för. Det var väldigt få som kände till honom under tiden han började skriva Millennium-serien. Vid det första försöket att få böckerna publicerade blev de refuserade. Som tur är läste Robert Aschberg, Stiegs vän, böckerna och kontaktade sedan Nordsteds Förlag. 2004 bestämde sig förlaget att ge ut böckerna vilket blev en stor succé. Tyvärr hann inte Stieg själv ta del av succén eftersom han gick bort 2004 av en hjärtinfarkt. Böckerna fortsatte att spridas och det har skapats filmer efter romanerna, både svenska filmer och en amerikansk version.

När du läst böckerna kan du alltså ge filmerna en chans och se ifall de är något eller inte.

Per Olov Enquist

En av Sveriges mest framgångsrika författare är Per Olov Enquist. Hans böcker har sålts över hela världen och han har även hyllas som dramatiker och manusförfattare. Det har varit en stor produktion och några av Enquist mest kända verk är:

  • Nedstörtad Ängel
  • Magnetisörens femte vinter
  • Boken om Blanche och Marie
  • Kapten Nemos bibliotek

PO Enquist har under sin karriär dessutom vunnit två Augustpris för Livläkarens Besök och Ett annat liv, vilket är en självbiografi där han berättar om kampen mot alkoholism, uppväxten i Hjoggböle samt hur han tror att miljön och ensamheten skapade utrymme vilket hjälpte fantasin att börja växa.