Det finns ett stort antal framgångsrika författare som alla tycks besitta en magisk dragningskraft som lyfter texten till en nivå som ständigt lockar nya läsare. Läs mer om författarkvaliteter som skapar fantastiska historier och konsten att skriva så att andra vill läsa.

Att vara människa

Många hyllade författare lyckas sätta fingret på allmänmänskliga känslor som många läsare kan känna igen sig i. Rädslor, ångest, osäkerhet, ondska, svartsjuka och kärleksdramatik är bara några av alla djupa upplevelser som alla människor går igenom i sina liv. För att en bok ska vara läsvärd behöver dock intrigen inte vara hämtad ur det verkliga livet utan ämnet som författaren undersöker kan lika gärna utspela sig i en fiktiv värld.

Dystopier

För att nämna ett populärt exempel inom både litteratur och filmkonst kan det vara intressant att nämna den dystopiska genren. En författare som lyckas måla upp ett fiktivt landskap i ett troligt men framtida scenario fångar andra aspekter av mänskligheten. Rädslan för att jorden ska gå under, att utomjordingar ska invadera eller att människan ska ta död på samhället genom krig har resulterat i många spännande verk. Hur livet på jorden kan se ut ur en överlevares perspektiv när samhällena har kollapsat ger närmast obegränsade möjligheter att prova fantasins gränser inom möjlighetens ramar.

Magi

De allra flesta känner till Harry Potter och den magiska värld som författarinnan J.K Rowling skapade. Magi, fantasy och science-fiction är alla genrer som gör det möjligt att utforska nya miljöer samtidigt som karaktärerna går igenom samma känsloregister som människor utan magiska förmågor eller futuristiska attribut. J.K Rowling lyckades så bra med sin debutbok Harry Potter och den flammande bägaren att den såldes i över 450 miljoner exemplar över hela världen. Förmågan att kunna skriva på ett sätt som lockar läsaren är något alla hyllade författare har gemensamt. Tålamod, fantasi och förmågan att få orden att lyfta och leva sitt eget liv ingår i författarens verktygslåda.