Tore Hagman
HomeHammarFotograferGallerie OddnerReprotipsKarl Lärka

Bokdebut som 20-åring
Tore Hagman fann sin hobby i de tidigt. I 20-årsåldern planerade han att ge ut en egen bok, han övertygade sina föräldrar om att låna ut 20.000 kronor för att finansiera tryck av debutboken Bilder från skog, sjö och myr. Tjugotusen var en stor summa pengar, men upplagan såldes slut och föräldrarna fick tillbaka de utlånade pengarna. Vinsten var några få tusenlappar, men det var inte för pengarnas skull som Tore ville samla sina bilder i en bok.

Nej, han älskade att fotografera och var redan besjälad av denna sin uppgift. Trots många bokarbeten har Tore idéer och drömmar kvar att förverkliga.

 

Fotograf sedan 20 år
Tore har nu varit yrkesverksam som fotograf i 20 år. Vägen från hobby till yrke har varit lång. Eftersom få lyckats försörja sig på naturbilder föresvävade det honom aldrig att det skulle bli möjligt för just honom. Efter militärtjänstgöring som fotograf i flottan följde en 4-årig utbildning till målare. Därefter startade han egen firma i tron att bättre kunna disponera tid åt foto. Med tiden satte lösningsmedel stopp för detta arbete, läkarna rådde honom att sluta.

Det var då han såg sin chans.

Nu kunde han bygga upp något av sina bilder och de kontakter han hade.

Idag rullar Tores verksamhet på, men han glömmer inte hundåren, då det nätt och jämt gick runt. Han menar också att han hade tur. Han gjorde rätt saker vid rätt tidpunkt och att han hade förmånen att få samarbeta med duktiga människor inom olika områden. Inte minst var samarbetet med miljödebattören Stefan Edman fruktsamt och resulterade i bland annat böcker som Bondens landskap, Solvarv, Gläntor och Skogsarvet. senaste boken handlar om Hornborgasjön. Där delar Tore såväl det fotografiska arbetet som formgivningen med Jan Töve.

 

Tore hämtar de flesta av sina motiv från naturen.

Han är främst känd för sina bilder från odlingslandskapet.

Hans genombrott kom när svenska folket röstade fram hans bok Mulens marker från 1987 som en av förra århundradets hundra viktigaste böcker.

Boken innebar att Tore breddade sitt motivområde från rena naturbilder till att också innefatta boskapsdjur och människor i Sveriges småskaliga odlingsmarker.

Målmedvetet har han dokumenterat i det landskap som varit mångas sinnebild för landet, men som sakta försvunnit in i glömskan.

Tore är engagerad att med bilder försvara det som inte längre hade egen talan.

bar_green.gif

 

 anii23.gif  Nästa sida om Tore "Gamla Ekar"                                                                                                           words_move_new.gif      Köp böcker!

< >Torbjörn Andersson >< >Magnus Elander >< Tore Hagman >< >Mattias Klum >< >Bo Mathisen >< >Lennart Nilsson >< >George Oddner > <Jan Töve