När det kommer till klassisk litteratur finns det ett stort antal böcker som de flesta har läst. Om de inte har läst böckerna har de åtminstone hört talas om dem eller författaren som skrivit böckerna. Skulle du vara intresserad av att läsa en klassiker kommer här ett par tips på böcker du kan välja mellan. Det finns självklart många fler klassiker du kan välja mellan ifall dessa två inte låter intressanta eller om du redan har läst böckerna tidigare.

Alice i Underlandet av Lewis Carroll

Trots att Alice i Underlandet kanske är främst känd som en klassisk barnlitteratur-bok är det en bok som du kan läsa oavsett ålder. Den här fantasifulla berättelsen kom till redan år 1862 på en båtutflykt. Carroll berättade sagan för Alice, en tioårig flicka, och hennes två systrar. De blev så förtjusta i sagan att de bad honom skriva ner den.

En kort beskrivning av boken är att Alice ramlar ner i ett kaninhål där hon träffar en rad med figurer som Hattmakaren, Hjärter Dam och Den vita kaninen, och råkar sedan ut för drömlika äventyr.

Förnuft & Känsla av Jane Austen

Jane Austen var en författare som föddes 1775 i England. Hon skrev under sin tid en rad med romaner som idag räknas bland klassikerna. Hennes första roman var Förnuft & Känsla, eller Sense and Sensibility, som den heter på engelska. Det går att beskriva Austens romaner som realistiska skildringar av den engelska överklassen, och framförallt kvinnans roll.

Denna klassiska roman handlar om Marianne Dashwood och hennes syster Elinor. Marianne dras lätt med i känslomässiga spel samt är relativt impulsiv vilket är motsatsen till systern som är mer balanserad. De båda systrarna faller för olika män, Marianne för John, en charmig och opålitlig man, och Elinor faller för Edward, som är trolovad till någon annan.