När det kommer till böcker har vi alla olika smak över vilka som är bra och inte. Men oavsett vilken smak du har när det kommer till bokgenrer finns det ett antal böcker som anses vara så bra att alla borde ha läst dem oavsett smak. Här nedan får du tips på några av dessa böcker. Skulle du inte läst de tidigare kan det kanske vara nästa bok på din lista.

Frankenstein av Mary Wollstonecraft Shelley

Frankenstein anses vara en av de första skräckromaner. Den gavs ut år 1818 och skrevs av en tonåring vilket inte många känner till. Boken handlar om Victor Frankenstein, en excentrisk vetenskapsman, som gillar att experimentera med liv och död. Det slutar med att han skapar monstret Frankenstein som till en början är en relativt snäll varelse. Det förändras dock när han avvisas av sin skapare.

Det här är en bok som en stor del av världens befolkning har läst. Alla som inte har läst boken känner dock förmodligen till Frankenstein och vad den handlar om.

Vägen av Cormac McCarthy

Vägen är en lite nyare roman som gav ut år 2006. Boken handlar om en man och hans son i en postapokalyptisk värld. De vandrar genom USA, som blivit utplånat, med endast en kärra och en pistol med ett par kulor. Relationen mellan fader och son utsätts för hård prövning och du får följa med hur de tar sig igenom ödelagda landskap. Bland de få överlevande härjar allt från galenskap till mer skrämmande saker, som kannibalism.

Det är en roman som kommer framkalla en rad med olika känslor för dig som läser den. En annan intressant fakta är att Vägen filmatiserades år 2009. Där får du bland annat möta Viggo Mortensen i rollbesättningen. När det finns en film som baserats på en bok väljer många personer att se filmen utan att läsa boken. Det rekommenderas dock att du läser boken först.