Ända sedan kameran kom till har människan intresserat sig för fotokonstens utveckling. Men att fotografera och fånga människor och objekt på bild är inte alltid det lättaste, speciellt inte om du bara äger din mobil för att ta bilder med. Med rätt böcker kan du dock utveckla både ditt intresse och din teknik.

Böcker för dig som vill lära dig fota med mobilkameran

En del vill slippa krånglet med den dyra digitalkameran och istället plocka upp mobilen när tillfälle för fotografering ges. Det finns till och med musikvideor som har gjorts enbart med mobilkamera. Några böcker som ger bra tips är:

  • Bättre bilder / iPhone av Martina Holmberg
  • Bättre bilder / Streetfoto av Kim Eric

Visste du även att Fotografiska museet håller fotokurser för den som vill lära sig fota med mobilkameran? Det är snabbkurser det rör sig om och efter avslutad kurs blir du ett proffs varje gång du tar upp telefonen ur fickan.

Andra tips och tricks ur böckernas värld

När det gäller digital fotografering och att ta kontroll över sin kamera finns mängder med tipsböcker att tillgå. Bättre bilder – fotoskolan av Viktor Sundberg är bara en i raden och hjälper dig både med kamerans funktioner samt hur du ska hitta din egen fototeknik.

Om du är helt novis på foto så är det bäst att välja böcker där du börjar med grundteknikerna, annars riskerar det att bli för avancerat och du kan tröttna. Bättre bilder – Grunderna av Elin Rantakrans är en bra startbok för att lära dig grundpelarna inom fotografering.

Oavsett med vad du fotograferar kan det vara bra att läsa på om tekniker eftersom det är ungefär samma som gäller vare sig du använder mobilkameran eller inte. Om du dock ska använda mobilkameran – se till att välja en telefon som utmärker sig just för fotografering och videotagning.